ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN VE OKUL BULUŞTURULMALI

Kamu olanaklarından yararlanarak edinilen ve kendilerinden menkul yetkiyle halk çocuklarına eğitim verdiklerini öne süren yüzlerce vakfın ellerinde bulunan binaların resmi eğitim kurumu olarak kullanılması, İşsiz öğretmenlerle, öğretmensiz çocuklarımızın buluşturulması, bu olağanüstü dönemde bir çözüm olabilir.

0
498

Milli Eğitim Bakanı bir kar helvası yaptı. Yaptığını kendisi de beğenmedi. “Öğrencisiz olmuyormuş” dedi. İlginç bir keşif. Keşke öğrencisiz de olabilseydi. Milli Eğitim Bakanlığı çok kolay olurdu.
Özel okullar hem donanımlı, hem de sayıca az. Orada büyük sorunlar olmaz. Milli eğitimin önce eğitimini bitirdi, kalan millisine yöneldi. Onu da görerek öğrendi ki üç beş kişilik yandaş ve alkışçı ile olmuyormuş. Bence öğrencisiz okullarda, istiklal Marşı okutmak gibi bir buluşu ödüllendirilmeli. Hem de ödül gerekçesine, kamusal eğitimi kökten bitirme başarısı da eklenmelidir.
Yapılan uygulamalar, eğitimi değil, eğitimsizliği yaygınlaştırmayı sağlıyor. Yakın geçmişte, eğitimde eşitsizlikten yakınılıyordu. Birkaç tablet dağıtılarak onun üstünün örtüldüğü sanıldı. Şimdi kamusal eğitim yağmurdan kaçarken doluya tutuldu.
Öğretmenler uzmanlık alanlarının dışında angarya işlerle görevlendirilerek, işlerinden soğutuluyor. Öğrenciler ne zaman ne yapacaklarını bilememenin şaşkınlığı içinde, hiçbir şey öğrenmeden sınavlara sokuluyor. Ailelerin bile yardımcı olup olamayacağı bilinmez ucuz elektronik araçlarla uğraştırıldığı bir kargaşada eğitim yapılıyor görüntüsü verilmeye çalışılıyor.
Gerçekte ise, özel okullar dışında eğitimi ara ki bulasın. Eğitim, öğrencilerin okullarda öğretmenleriyle yüz yüze ve doğal ortamı içinde yapabilmeleri olanaksız değildir:
Öğrenci sayısı az diye kapatılan on binlerce köy okulunun hizmete alınması,